18 Temmuz 2012 Çarşamba

MERCİMEK HELLESİ


MALZEMELER (5 KİŞİLİK)
1 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı tereyağında kavrulmuş un
1 su bardağı et suyu
7 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı pul kırmızıbiber
tuz

YAPILIŞI

Mercimekler haşlanır. Üzerine kavrulmuş un suyla inceltilerek mercimekli suya eklenir. Karıştırılarak pişirilir. Tuzu eklenir. Üzerine kızdırılmış tereyağı ve pul kırmızıbiber ilave edilir. İstenirse tereyağında soğan kavrularak eklenir. Kıvamı, rengi ve görüntüsünden ötürü yörede "HELLE" denilen yemeği hazırlamak için şehir merkezinde un, çorbaya eklenemeden önce tereyağında kavrulurken köylerde sade suda karıştırılıyor. Sungurlu' da bulamaç isimli yemek de benzer şekilde yapılıyor. İki farkla; un kavrulmadan suyla inceltilip mercimeğe ekleniyor. Sos olarak yalnızca soğan ve yağ yakılıp yemeğin üzerinde gezdiriliyor. Diğer yandan Uğurludağ' ın bulamacı bulgula yapılıyor ve un çorbası olarak da biliniyor. Yine suyla inceltilen un kaynatılıp içine bulgur ekleniyor. Bu halde pişirilip üzerine yağ yakılıyor. Bununla birlikte ilçenin Karakısık Köyüénde aynı tarifteki çorbaya "Bulmaç" deniliyor. Bayat' a bağlı Knuduzlu Köyü'nde de Un çorbası denilen bulamaç, burada, pirinç, un, çok az salça ve tereyağı ile pişiriliyor. Diğer yandan un suyla ezilir, pirincin suyundan da eklenir, pişmiş olan pirince aktarılır ve birlikte kaynatılır. Soğan, salça ve pul kırmızıbiber tereyağında kavrulur, soğanlar ölünce sos çorbaya eklenir ve çorba yeniden kaynatılmadan ateşten alınır.

YAPAN ELLERİNİZE SAĞLIK, ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN :)


Hiç yorum yok:

Türk Yemekleri

Türk Yemekleri
Selamlar,bloğumuzda Türk yemek kültürünü yansıtan yapımı oldukça kolay ve zevki yemek tariflerini bulabilirsiniz. 30 yılı aşkındır bir ev hanımı olarak edindiğim nacizane yemek yapımı tecrübelerimi bu blog aracılığı ile sizlerle paylaşmak istiyorum.