18 Ocak 2008 Cuma

AŞURE

Aşure ayı geldi hanımlar yapmak isteyen elini çabuk tutsun 19 ocak cumartesi günü Muharrem ayının 10. günü. Şimdi size aşureyi tarif edeceğim.

Malzemeler

Bu malzemelerle 18-20 kase aşureniz olur.kolay gelsin bakalım.

2 su bardağı buğday---1 su bardağı nohut—1 su bardağı kuru fasulye—1 çay bardağı kırık pirinç—1 kg. toz şeker—1 çay bardağı kuş üzümü,1 çay bardağı kuru üzüm,biraz portakal kabuğu rendesi,1 tutam tuz.,birkaç adet kuru kayısı.,varsa gül suyu birkaç damla.

Yapılış

Buğday,nohut ve kuru fasulyeyi iyice yıkayıp ayrı ayrı kaplarda akşamdan ılık suya yatırın. Sabahleyin Büyükce bir tencereye tekrar bolca suyla yıkadığınız akşamdan ıslanmış buğdayı koyun üstüne 10 bardak su ekleyip birkaç taşım kaynatın sonra ayıklayıp yıkadığınız pirinçleride buğdaya ilave edin iyice kaynasın rendelediğiniz portakal kabuklarınıda-----bir tutam--- ilave edin.buğday özleşsin ayrı ayrı kaplarda haşladığımız fasulye ve nohudu da buğdayın içine ilave edelim. sonra içine ayıklayıp yıkadığımız ve küçük küçükdoğradığımız kayısıları,kuş üzümü ve kuru üzümüde ilave edelim kaynamaya devam etsin.en son toz şekerini ve bir tutam tuzu da ilave ederek kaynatalım.

Yalnız tahta bir kaşıkla sık sık karıştıralım ki dip tutmasın.Koyu bir muhallebi kıvamına gelene dek pişirelim. . içine birkaç damla gül suyumuz varsa dökebiliriz.

Pişen aşureyi ocaktan alıp kaselere bölüştürelim.üzerini tarçın,dövülmüş ceviz içi,nar taneleri veya kuru meyvelerle süsleyip soğuk olarak servis edelim.İncir ve ceviz aşureyi kararttığı için kaynarken içine atmıyoruz sonra süslemek için üzerine koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Türk Yemekleri

Türk Yemekleri
Selamlar,bloğumuzda Türk yemek kültürünü yansıtan yapımı oldukça kolay ve zevki yemek tariflerini bulabilirsiniz. 30 yılı aşkındır bir ev hanımı olarak edindiğim nacizane yemek yapımı tecrübelerimi bu blog aracılığı ile sizlerle paylaşmak istiyorum.